Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Thursday, November 11, 2010

Intarzia cukormasszából / Intarsia aus Zuckermasse

Cukormasszával dolgozni nagyon nehéz, gyengébb idegzetűek marcipánból is készíthetik.
Egy 15 cm-es, kerek, vagy egy 18-18 cmes négyszögletes torta bevonásához 500-600 g cukormassza/marcipán kell.

Mit Zuckermasse (Fondant) zu arbeiten ist ziemlich schwer, wen mann keine Geduld hat, kann man auch mit Marzipan arbeiten.
Um eine runde Torte mit 15 cm Durchmesser, oder eine 18cmx18xcm grosse eckige Torte zu überziehen, braucht man circa 500-600 g Fondant.

-----------------------------------------------------

A cukormassza (kb. 900 g-1 kg) elkészítéséhez vízgőz fölött összeolvasztunk:
1 ek zselatint, 6 ek vizet, 2 ek margarint és 2 ek mézet (vagy 3 ek juharszirupot, vagy 3 ek glükózt) és egy kis aszkorbinsavat (elhagyható).
800 g porcukrot egy tálba szitálunk és hozzáöntjük a szirupot.
Ezután addig kevegetjük, dagasztjuk, amíg marcipán szilárdságú és állagú nem lesz a massza.
Ha túl lágy, porcukrot keverünk hozzá.
Ezután légmentesen záródó edénybe és fóliába, vagy nejlonzacskóba csomagolva legalább 24 órára a hűtőbe tesszük.
felhasználás előtt jól átdolgozzuk (ha túl kemény, tegyük mikrohullámó sütőbe 2-3 perce), és ha szükséges kis margarint teszünk hozzá, hogy rugalmas, lágy legyen.

Für etwa 900g-1kg Fondant schmelzt man im Wasserbad:
1 EL Gelatine, 6 EL Wasser, 2 EL Margarine, 2 EL Honig (oder 3 EL Ahornsirup, oder 3 EL Glukose) und ein wenig Askorbinsäure (man kann sie weglassen)
Man siebt circa 800 g Puderzucker in eine Schüssel und gießt den Sirup hinein.
Man mischt alles zusammen bis es so konsistent wie Marzipan wird.
Wenn es zu weich ist, mischt man Puderzucker unter.
Dann legt man es in einen luftdichten Behälter oder in einen Plastikbeutel für mindenstens 24 Stunden in den Kühlschrank.
Vor Gebrauch knetet man das Fondant wieder durch (wenn es zu hart ist, stellt man es in die Mikrowelle für 2-3 Minuten). Eventuell fügt man Margarine hinzu, da das Fondant weich wird.

----------------------------------------------------------------

Intarzia:
Kétféle színű cukoramasszából/marzipánból készül.
Mindkettőt cukrozott felületen, vagy két sütőpapír között kinyújtjuk 0,8-1 cm vastagra.
Az egyikkel bevonjuk a tortát. Majd óvatosan formákat szaggatunk belőle (vigyázzunk, hogy a torából ne vágjunk ki darabot),
A kisebbik masszából vágjunk ugyan ilyen darbokat, majd helyezzük a lyukakba.

Intarsia:
Man braucht zwei verschiede farbige Zuckermasse/Marzipan
Beide rollt man auf eine gezuckerte Oberfläche (oder zwischen zwei Backpapier) circa 0,8-1 cm dick aus.
Mit einer zieht man die Torte über, dann mit Ausstechformen stecht man es aus (Vorsichtig die torte darf man nicht durchstechen).



amiket késsel leemelünk a tortról./
Man nimmt diese mit Hilfe eines Messer heraus.




A kisebbik masszából vágjunk ugyan ilyen darbokat, /
Aus der kleinen Masse sticht man gleiche Stücke




majd helyezzük a lyukakba./
und setzt sie in die Löcher.

2 comments: