Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Monday, March 22, 2010

A cseresznyefa virágaJapánban a cseresznyefa virágzása jelzi a tavasz kezdetét. Ilyenkor hagyományos, szabadtéri piknikkel ünneplik az eseményt.

A mi kertünkben a szanaszét dobált gyerekjátékok jelzik a tavasz kezdetét. Ilyenkor hagyományos, szabadtéri gyereküldözéssel ünneplem az eseményt.

A hagyományos, szabadtéri gyereküldözésnek két formája is dívik nálunk. Az egyiket "fogócska" néven ismerheti a nagyérdemű. Lényege, hogy elhitetem a gyerekkel, hogy gyorsabban tud futni nálam, ezért nem rögtön fogom meg, hanem hagyom, hogy előtte kétszer végigrohanjon a kerten.

A hagyományos gyereküldözés másik formája már nem annyira a lábak, mint az idegek játéka.
Ebben az esetben a gyerek tudja, hogy nem gyorsabb nálam, viszont azzal is tisztában van, hogy a gondolataiban sem tudok olvasni, és ezért az sem fogom tudni eldönteni, hogy vajon azért mászkál-e ollóval a levenduláim közelében, mert éppen arra vezet az útja, vagy azért-e, mert kedve támadt egy kicsit megnyesegetni azokat.
Mivel én is tisztába vagyok azzal, hogy bár nem tudok a gyerek fejében olvasni, de mindenképpen gyorsabb vagyok nála, ezért nem várom meg, amíg kiderül, mi célból közelít ollóval a kezében a levenduláim felé.
Nem.
Egyszerűen elüldözöm onnan.

No comments:

Post a Comment