Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Friday, August 14, 2009

αραχνοφόβια/ αραχνοφόβια

A jobb érthetőség kedvéért αρáχνη =pók φόβος=félelem, tehát arachnofóbia (pókiszony).Arachné egy elbizakodott görög hölgy volt, aki szövőversenyre hívta Athénét. A történetet sokféle variációban olvastam már, de abban mindegyik egyezik, hogy a végén Athéné pókká változtatta a szegény lányt. Innen ered a pók és a pókiszony tudományos neve.

Nekem nincs pókiszonyom. Miután sacperkábé 546 példánnyal élek egy fedél alatt ez elég rosszul is venné ki magát.
Szimbiózisban élünk, én eltűröm, hogy éldegéljenek a plafon sarkában, az elhagyott hálókat szó nélkül eltávolítom, a fürdőkádba téved példányokat pedig szépen kiterelgetem. Ők cserébe elkapják a nálunk repkedő rovarokat.
Szinte tejes az összhang.

De csak szinte, van ugyanis két pókféle, amelyet nem tűrök a lakásban.
Az egyik mission impossible-os, a másik pedig az okos pók.

Az okos pók 2-3 cm hosszú, fekete, és baromi gyors. Nem sző hálót, hanem a földön, és a falakon rohangál. Már ez is hátborzongatóan hangzik, de ezt még fokozza, hogy ha az ember lánya egy szélesszájú üvegpohárral megfogja, és farkasszemet néz vele, az az érzése támad, hogy a kis dög olvas a gondolataiban.
Ezért nem is szoktam sokat nézegetni, csak kitessékelem az ablakon.

A mission impossible-os pók, okos társával ellentétben egész kicsi, viszont az a fixa ideája, hogy pont a mi ágyunk fölötti lámpára kell hálót szőnie.
Bár ezt a lámpát szinte soha nem használjuk, én mégis a pók minden próbálkozását meghiúsítom, mert nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy igazából nem is hálót akar szőni, hanem csak arra vár, hogy lekapcsoljuk az olvasólámpát, ő pedig az éj leple alatt, a Mission Impossible filmzenéjét dúdolva, szépen az arcomra ereszkedhessen.

---------------------------------

αρáχνη =Spinne φόβος=Furcht

Arachne war eine überhebliche junge Frau, die in der Kunst der Weberei einen Wettstreit gegen Athene anstrebte und bestand, und deshalb verwandelte die Göttin sie in eine Spinne.
Von dieser Gesichte stammt der altgriechische Name der Spinne, und die wissenschaftlische Bennenung der Furcht vor Spinnen: Arachnophobie.

Ich habe keine Arachnophobie. Weil ich mit ungefähr 546 Spinnen unter einem Dach lebe, es wäre ziemlich unangenehm.
Mit den Spinnen habe ich kein Problem. Wir leben in einer Symbiose, ich lasse ihre Netze in der Ecke in Ruhe und sie fangen die störende Insekten.
Die Zusammenarbeit ist fast perfekt.

Aber nur fast, weil es zwei Arten von Spinnen gibt, die ich nicht in der Wohnung ertrage;
eine is die Mission Impossible Spinne, die andere ist die kluge Spinne.
Die kluge Spinne ist ungefähr 2-3 Zenti lang, schwarz, und verdammt schnell. Sie baut kein Netz, dafür rast sie hin und her auf dem Boden und auf den Wänden.
Schon das klingt furchtbar, aber wenn man sie mit einem Glas fängt, diese Spinne schaut so auf ihn, dass mann das Gefühl hat, sie liest in deinen Gedanken.
Daher lasse ich sie nicht lange im Glas, sondern setze sie durch das Fenster aus.

Im Gegensatz zu der klugen Spinne ist die Mission Impossible Spinne eine ziemlich kleine, aber sie will unbedingt auf der, über unser Bett liegenden Lampe ihr Netz weben.
Obwohl wir diese Lampe fast nie benützen, ich vereitele jeden Versuch der Spinne.
Ich kann den Gedanken nicht loswerden, dass sie nicht ein Netz will, sondern sie wartet bis wir die Leselampe ausschalten, weil sie sich dann, "Mission Impossible" singend, schön langsam auf meinem Gesicht herablassen kann.

No comments:

Post a Comment