Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Wednesday, February 11, 2009

recept

Strukli

A struklival Szlovéniban ismerkedtem meg. Az íze elég semleges, ezért nagyon sok mindennel kombinálható.
Gyakran savanyúkáposztával, vagy vajon pirított zsemlemorzsával eszik, de lehet édesen is tálalni, almaszósszal, vagy bármilyen más öntettel. Szaftos sertés-, vagy szárnyashús mellé pedig köretnek is kiváló.

Elkészítése:
1. fél kiló lisztet (itt érdemes legalább felerészbe tönkölylisztet, vagy teljes kiőrlésű gabonalisztet használni, nagyon finom lesz tőle), egy kk sót, 1 tojást, 1 ek. olajat, fél citrom levét és kb. 2 dl langyos vizet kemény tésztává dolgozunk össze.
2. 3-4 kis cipót formálunk belőle, ezeket letakarjuk (egy kis olajat is kenhetünk rájuk, hogy ne száradjanak ki) és fél óráig pihentetjük.
3. ezalatt elkészítjük a tölteléket: fél kg túrót és 2 dl tejfölt összekeverünk 2 egész tojással és val. Ha édesen készítjük, teszünk bele 1-2 ek cukrot is.
4. a tésztát sodrófával vékonyra nyújtjuk, majd kézzel kihúzkodjuk, hogy mindenhol egyeneletesen vékony legyen.
5. ahány cipót nyúrtunk, annyi konyharuhát bevizezünk, jól kicsavarjuk, és erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
6. a tölteléket a tészta haramdáig-feléig halmozzuk, majd a konyharuha megemelésével szépen felcsavarjuk, ügyelve, hogy a töltelék szép egyenletesen beterítse a tésztát.
7. ha kész a tekercs, akkor a nedves konyharuhát szorosan köré csavajuk, és konyharuhástul lobogó, forró vízben, 25 perc alatt megfőzzük.
8 ha megfőtt, rögötön kivesszük a vízből, kicsavarjuk a konyharuhából (forró is, csöpög is, hát sok sikert...) a kész struklit.
9. nagyon jól illik hozzá, ha vajon zsemlemorzsát pirítuk és ezt öntjük rá:

No comments:

Post a Comment