Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Saturday, February 14, 2009

A Kata-féle takarítási piramisMaslow-féle szükségletpiramis: Abraham Maslow elmélete, hogy az emberi szükségletek, piramisszerűen egymásra épülnek. Ahhoz, hogy magasabb szintekre tudjunk lépni, az alacsonyabb szinteket ki kell elégíteni.

A piramis 5 elemből áll. A legalsó szinten a létfenntartás szükségletei állnak: evés, ivás, szexualitás, légzés stb.
Ha ezek kielégülnek, akkor a második szintet már az ezek megtartásásra irányuló törekvés, a biztonság iránti szükséglet jelenti.Ha már biztonságban vagyunk, akkor jön a harmadik szint, a szociális szükségletek kielégítése, tehát, hogy családunk és barátaink legyenek.Amikor szociálisan is beágyazódtunk, akkor jön a negyedik szint, a vágy, hogy mások elfogadjanak, elismerjenek.Ezeket követi az ötödik, legmagasabb szint, az önmegvalósítás szükséglete.

Amikor az embernek kisgyerek születik, a takarítás-piramisban visszaesik a legalsó szintre, vagyis, amikor a puszta létfenntartásáért kell küzdenie.Igyenkor mindegy miből eszik, csak ne legyen koszos, a férje a telefonasztalon lerakódott porba írja a fontos számokat, és családi örömünnep, ha sikerül mindenkinek tisztának látszó, összeillő ruhadarabokat felvennie reggel.

Némi igyekezettel az ember lánya, pár hónap alatt fel tudja küzdeni magát a második, vagyis a biztonsági, megtartási szintre. Ekkor már sikerül több-kevesebb rendszereséggel elmosogatni, a gyerek ágyneműjét már nemcsak akkor cserélni, ha kifolyott rá a pisi és előkerül a vasaló.

A harmadik szintnél már elkezd naponta ruhát cserélni, a látható helyekről letörölni a port, és már nem lesz ideges, ha a férje az eddig kötelező napi 1 pohár/1 tányérjánál többet használ.

A negyedik szint már igazi ugrás, a portörlés egyre nagyobb méretek ölt, visszakerül a férj ingére az a gomb, ami még szülés előtt pattant le és újra szín/hőfok szerint válogatja szét, az eddig ömlesztve mosott szennyest.

Az ötödik szintre csak nagyon kevesen érnek el. Ez az önmegvalósítás rétege. Ilyenkor felveszünk egy takarítónőt és az így felszabaduló időben megvalósítjuk önmagunkat...

No comments:

Post a Comment