Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Sunday, January 31, 2010

IdőbenTad James pszichoterapeuta az időészlelésnek két típusát írta le, a "time throug" és a "in time" embert.
Az első típus egy vonalként látja az időt,a bal oldalon a múlt, a jobbon a jövő van. Fontos számára az idő, határidőkben, időtartamokban gondolkodik.
Ezzel szemben az "in time" típus nehezen kezeli az időt, és nem kedveli a határidőket. A múltat maga mögé helyezi, a jelenben él, és ezt nehezen köti össze a jövő eseményeivel.
Számukra az idő korlátlan, ráérnek, a késésnek nincs jelentősége.

Tehát két típus, time throug és in time; magyarra lefordítva, anyák és gyerekeik.
Csodás párosítás. Pláne hétfőn reggel, amikor a gyerek(ek)et oviba kell vinni, az anyukának meg időpontja van. Mert hogy is megy?

time throug 1.
Az anya felkel, és szép vonalban látja maga előtt, hogy talán fél órával korábban kellett volna, mert még sok az elintéznivaló és ha nem kapja össze magát, elkésnek mindahányan.
in time1.
A gyerek felkel és miután felháborodik azon, hogy, idézem "nem hagyták kialudni", szépen maga mögött hagyjaaz ágyat és nekiáll játszani

time throug 2.
Az anya kihagyja a reggelit, inkább a gyerekeknek csinál szendvicset, fél kézzel vajaz, a másikkal öltözködik.
in time2.
A gyerek kihagyná a reggelit, mert most nem annyira éhes, és azzal sem ért egyet, hogy a pizsamát utcai ruhára kell cserélni. Minek,van még idő...

time throug3.
Az anya, szendvics készítésből felszabadult kezével nekiáll a gyereköltöztetésnek, a lábával behúzza az ovistáskát. Hiába az idő pénz....
in time3.
A készre öltöztetett gyerek még visszamegy a gyerekszobába, mert eszébe jut, hogy a kistehenet nem tette be az istállóba.

time throug4.

Az anya az oviig vezető úton különböző cselekkel próbálja egyenes, egyenletes mozgásra rábírni csemetéjét.
in time 4.
Nem sikerül. A gyerek minden bokornál, kőnél, villanyoszlopnál megáll.

time throug 5.
Az anya egyik kezével a kabátot rángatja le a gyerekről, a másikkal a váltócipőt teszi rá,a harmadikkal az előzőnap elfelejtett,de aznapra visszahozandó ovis űrlapot tölti.
in time5.
A gyerek állandóan feláll és az ovi előterébe kirakott könyveket akarja olvasgatni.

A végén a gyerek, háta mögött tudva az anyai sürgetést, időben átlépi a csoportszoba küszöbét, anyuka viszont már az ovi kapujában egyenesen látja, hogy akármilyen gyorsan is szalad a jelenben az eljövendő találkára, a múlt eseményei miatt legalább 10, de inkább 15 perces késéssel érkezik majd a helyszínre.

No comments:

Post a Comment