Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Monday, October 26, 2009

Türelem....




...beszélő szerszámot terem!

Amikor már azt hittem, mindent láttam, az amcsiknak ismét új rajzfilmélménnyel sikerült meglepniük.
Bár jobban bele gondolva egy 306 millió lakosú országban valakinek mindig akad egy új ötlete.

Mivel rendszeresen a gyerekekkel együtt nézem a meséket, a beszélő, lila gumimaciktól, a fogfájós rénszarvasig sokféle figurával találkoztam már, és sztoikus nyugalommal veszem nagyfiam, "Anya, a plüssnyuszik nem tudnak repülni" -típusú kirohanásait és világosítom fel csemetémet, hogy az igazi plüssnyuszik nem esznek késsel- villával és nem tudnak vezetni sem, tehát amely mégis ezt teszi, annak a repülés meg sem kottyan.

Az viszont meglepett, hogy egy meseszereplő tesz hasonló állításokat a rajzfilmben szereplő kollégájáról.
A történet egy ezermester körül forog, akinek barkács eszközei beszélnek.
Ez így első hangzásra nem tartogat semmilyen különlegességet. Beszélő gőzösök, és egyéb kommunikáló tárgyakkal teli mesék között mit is várhatnánk.

Ráérezhetett erre a fentebb említett animáció készítője is, ezért egy kis csavarral tette izgalmasabbá a történetet: az egyik részben ezermester barátunk, és beszélő szerszámai egy kis elemlámpát találnak.
A történet logikájából kövezkezően emberünk szóraakarja bírni a kis szerszámot... Semmi új- gondolnánk, ám ekkor jön a fordulat: a kis lámpan nem reagál!
Az elkeseredett mesterembert az egyik szerszám (azt hiszem a franciakulcs) próbálja jobb kedvre deríteni:
- Manny, az elemlámpák nem tudnak beszélni! -mondja neki (Ja, vagy, úgy!- gondolja az anyuka)
Ezzel vége is lehetne a sztorinak, de hát amerikai filmről van szó, kell a heppiend, melyet most a beszélő csavarhúzó szállít.
- Lehet, hogy csak spanyolult tud! - kiált fel és, ezen szép újlatin nyelven megszólítja az elemlámpát... És láss csodát! A kis fényforrás mosolyogva válaszol neki.

No comments:

Post a Comment