Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Saturday, October 3, 2009

receptek

"Igazi olasz pizza" otthon

Képpel nem tudok szolgálni, mert elromlott a gép, de higgyétek el, nagyon gusztán néz ki!

Nincsen sem márvány nyújtólapom, sem pizzasütő kemencém ,de még egy sütőbe helyezhető pizzasütő kövem se, viszont szeretem a pizzériákban (pláne az olasz pizzériákban) sütött, hajszálvékony tésztájú pizzát.
Sok kísérletezések után most már én is valami hasonlót tudok sütni a saját "normál" konyhámban.

Tészta: fél kiló 2x átszitált lisztet (fontos az átszitálás, így levegő kerül a lisztszemek közé, egyenletes lesz a nyers tészta, könnyű, omlós a végeredmény) tálba teszünk, közepébe mélyedés készítünk és ebbe tesszük, a kiskanál cukorral összemorzsolt, fél kocka élesztőt.
Amikor az élesztő elfolyosódik, hozzáteszünk 1 kiskanál sót, egy kis olivaolajat , némi langyos vizet és a lisztből hozzákeverünk egy kicsit, majd 10-15 percig állni hagyjuk. Amikor ez a kovász a liszt közepén szépen dagadni kezt, akkor elkezdjük hozzákeverni a többi lisztet is, és langyos víz hozzáadásával összeállítjuk a tésztát.

A tészta állaga: nagyon lágy tészát készítsünk, olyat, ami már összeáll, de még egy kicsit ragad a kezünkhöz. Ez a nyújtásnál fontos, mert csak így nem fog szétszakadni a pizza (vagy ha szakad, akkor is csak kicsit).

A tészta nyújtása: az elkészült tésztát 3-4 részre osztjuk és mindegyik darabból lisztes kézzel (különben ragad) kis cipókat formázunk. Fél órát állni hagyjuk (hogy a lisztszemcsék szépen megdagadjanak), ezután a cipókat finom ütögetéssel kilapítjuk egyenként, mindkét felüket belisztezzünk (én egy tálkába teszek lisztet és abba megforgatom),
majd jöhet a nyújtás:
egyik kezünket ökölbe szorítjuk, rátesszük a tésztát, a másikkal pedig határozott, egyenletes mozdulatokkal körbe-körbe kifelé húzkodjuk a tésztát (persze, aki tudja, dobálhatja-pörgetheti úgy, mint a profi pizzasütők, de nekem csak ez a "lebutított" változat megy).
Amikor már lelóg a kezünkről, az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és ott két kezünk segítségével tovább nyújtjuk-vékonyítjuk.
Garantáltan nem lesz kör alakú a végtermék, viszont szép vékony belsőrész és vastag külső peremet tudunk így csinálni. Ha itt-ott szakad a tészta, szépen húzogassuk vissza.
Türelmetlenebbje lisztezett sodrófával is nekimehet, csak így a vastagabb külső perem fog lemaradni.

A paradicsomszósz: fél kiló lisztből készült pizzához olyan 2-2,5 dl sűrített paradicsomba (konzerv és tubusos paradicsomból kevesebb kell, ezt vízzel hígítsuk, hogy meglegyen a 2 dl) teszek egy csipet sót, kis cukrot, kicsi olívaolajat, petrezselymet, kakukkfüvet, bazsalikomot, rozmaringot és fokhagymát (mennyiséget nem tudok, ízlés szerint, de teljesen jó egy készen kapható olasz fűszerkeverék is), majd a tűzhelyen egyet rottyantok rajta.
Ezután merőkanál segítségével a kinyújtott pizza közepére öntök egy kicsit, majd a merőkanál domború aljával szépen végigterítem az egészen.

Ezután jöhet a sajt és minden egyéb földi jó, majd következhet a sütés.

A sütés: amikor hozzákezdünk a cipók nyújtásának, kapcsoljuk a sütőt max fokozatra, hogy mire a pizza bekerül, jó forró legyen, mert ha hideg, vagy langyos sütőbe tesszük, akkor az élesztőnek még van egy kis ideje, nekiáll kelni, és akkor lőttek a papírvékony belső résznek.
A sütést 180-200 fokon (gázsütő 3-4-es) végezzük.

No comments:

Post a Comment