Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Monday, February 23, 2009

süti

KUGLÓF

Ez most egy képtelen (pontosabban csak egy képes) recept lesz. Önmagában nem bonyolult, az ember összekeveri a hozávalókat, megsütni, csokimázzal bevonja, és kész.
Viszont, a hozzávalókból semmit nem szabad kihagyni, mert ez garantálja, hogy a tészta omlósan puha, a csokimáz pedig könnyen kenhető lesz.

1. 12 dkg margarint, 4 dkg, ÁTSZITÁLT porcukrot, 4 tojássárgáját, 5ek vizet, 2 ek rumot, 1 fél citrom levét, 1 ek ecetet és egy kk keményítőt habosra keverünk.
2. a tojásfehérjéket 4dkg ÁTSZITÁLT porcukorral, 1 csipet val, és egy ek vízzel kemény habbá verjük. Majd a habot a tojásos-vajas masszához adjuk.
3. 25 dkg lisztet 2x ÁTSZITÁLUNK, hozzáadunk 1 csapott kiskanál szódabikarbónát, vagy 1 csomag sütőport, majd a felét belekeverjük a masszába, ezután hozzáteszünk 4 ek tejet és belekeverjük a liszt másik felét.
4, az egészet kuglófformába öntjük és 175 fokon (4-es fokozat) 45-50 perc alatt megsütjük.

Csokimáz:
kb 10 dkg fekete csokoládét, 1 ek margarint és egy kiskanál olajat (napraforgó, vagy repce) edénybe teszünk és forró gőz fölött, vagy a mikroba téve megolvasztunk, majd a még meleg kuglófra öntjük, miközben egy kanállal egyenletesen elkenjük a süti oldalán.

Megjegyzések: 1, az eredeti receptben 6 tojássárgája, és fehérje van. Én ezt túl soknak találtam, ezért vízzel váltottam ki és eszerint írtam le.
1 tojássárgáját 2 ek, 1 tojásfehérjét pedig 1 kk víz helyettesít.
2, A tojásfehérjébe egyébként akkor is érdemes egy kis vizet és sót tenni, ha nem váltunk ki vele semmit, mert könnyebben verhető lesz.
3. Az ecet és a keményítő lisztjavító szerepet tölt be.
4. a csokizmáznál, a felhasznált csoki minőségétől, kakaó- és zsírtatalmától függően több/kevesebb margarinra és olajra lehet szükség. Akkor jó az állaga, ha olyan 30-35 fokon (ha a szánkhoz érintjük és már nem érezzük melegnek, de még nem is hideg) a kanálról lecsöppen, de nem folyik.

Fazsirinek: a délután sütőtt kuglóf másnap reggel még puha volt. Pogácsát pedig megint sütöttem és eltettem 1-2 darabot. A péntek délben sütött pogik vasárnap délelőtt még puhák voltak.

No comments:

Post a Comment