Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Tuesday, February 17, 2009

Hajtogassunk pogácsát!

Nem origamizni fogunk, és nem is az autópályán közlekedni (a Zuram elszólása volt, hogy nem akar 130cal HAJTOGATNI az autópályán), hanem sütünk.

A tésztához veszünk fél kiló lisztet (35 dkg sima fehér, 15 dkg teljes kiőrlésű) és 2-3x átszitáljuk, mert ettől csomómentes lesz a liszt és némi levegő is keveredik közé, amitől majd könnyebb, puhább lesz a végeredmény.
Elkészítjük az élesztőt:
a, ha friss az élesztő, akkor egy kockányit összemorzsolunk egy kk cukorral, megvárjuk, amíg folyós nem lesz, és hozzáadunk 1 dl lanyos vizet, megfuttatjuk
b, ha por az élesztő, akkor 1 dl langyos vízbe teszünk 1 kk cukort, és kicsit megfuttatjuk
Amíg fut az élesztő, a lisztbe elmorzsolunk egy fél kocka, kicsire vágott (12,5dkg) margarint, és teszünk hozzá 2 dl tejfölt, vagy joghurtot, 1-1,5 kiskanál sót és ha elkészült, az élesztőt is.
Tehetünk még bele 25 dkg túrót is, ilyenkor több lisztre lesz szükségünk.
Kemény, de jól nyújtható tésztát készítünk.
Ezután jön a hajtogatás, a következőképpen:
1. hajtogatás, 20 perc pihentetés, nyújtás
2. hajtogatás 20 perc pihentetés, nyújtás,
3. hajtogatás, 20 perc pihi, nyújtás.
A hajtogatások között a tésztán NEM FORGATJUK, mindig ugyan abba az irányba és sorrendben hajtogatunk. A tésztát nem nyújtjuk túl erősen, vagy túl laposra, mert akkor összenyomódnak a rétegek is.
Az utolsó nyújtást követően késsel bekockázzuk a tészta tetejét, és hagyjuk, hogy gyermekeink, mézecskalács formákkal különböző alakzatokat szaggasanak belőle. Persze maradhatunk a konzervatív, kör alakú, pogácsaszaggatónál is.
A pogácsát, 170-180 fokon (gázsütő 3-as, 4-es), 25-30 perc alatt szép arnaybarnára sütjük.


no comment:No comments:

Post a Comment