Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Sunday, December 20, 2009

Való-VilágIgazi valóság show.
Az ember csak áll, és az ajtórése, ablakon keresztül, vagy az óvónéni háta mögül próbálja kifigyelni, hogyan is zajlik csemetéje élete a való világban.

Vannak gyerekek, aki szó szerint rohannak bele a nagyvilágba. Mindent kipróbálnak fel/össze/kiborítják, boldogan üdvözölnek mindent élőt , és élettelen.
Aztán vannak gyerekek, akik úgy vannak vele, amíg a világ békén hagyja őket, ők sem bántják azt. Ők elüldögélnek egy sarokban, jókat játszanak egyedül.
Meg persze ott vannak a lassan bemelegedők is akik nehezen szakadnak le a szülőről, de amikor végre sikerül, jól elvannak.

És aztán ott van Iván. Ő, ha csak közvetve is, már pár hetesen összetalálkozott a valósággal. És bejött neki!
Nézelődött, aztán már mosolygott, egyre aktívabban részt vett benne. Szóval nagyon tetszett neki a dolog, egészen addig, amíg a világnak csak azt a szeletét ismerte, amiben nem voltak más hasonszőrűek.
Amióta játszócsoportba járunk, és világossá vált számára, hogy nem ő az egyetlen "édi-bédi-bébi", azóta már nem olyan elégedett a világgal.
Morcosság, gyanakvóvá vált. Képes egy teljes órán keresztül a játszószőnyegen üldögélni, és összevont szemöldökkel, enyhén dorgáló tekintettel szemléli a többi kisgyerek boldog játékát.
Közös tevékenységre nem hajlandó, mások közeledését elutasítja.
Egyetlen kivétel az, ha étellel kínálják meg, ilyenkor társas interakcióba lép az eleség forrásával.
Talán mégsem reménytelen eset....

No comments:

Post a Comment