Gyerekek felülnézetből/ Kinder aus der Elternperspektive

Saturday, February 7, 2009

Hógolyóteszt

(áltudományos fejtegetés a gyermeki személyiségről)


A gyerek személyisége már a születésekor adott, a környezettel, meg a neveléssel sokat lehet alakítani rajta, de az alapvető személyiségjegyek akkor is megmaradnak.
Hippokratész elmélete szerint az emberi test négyféle nedvből tevődik össze: a vérből (sanguis), a sárga epéből (chole), a fekete epéből (melaina chole) és a nyálkából (phlegma). Attól függően, hogy a személyiség felépítésében a négy nedv közül melyik a domináns, négyfélé - szangvinikus, melankolikus, kolerikus és flegmatikus - vérmérsékleti típust írt le. Tiszta típusok nagyon ritkán akadnak, a legtöbb embernél 2-3 személyiségtípus jegyei keverednek, de az sem ritka, hogy mind a négy jellemzői ráillenek.
A típusok jellemzői
flegmatikus: visszafogott, higgadt, kiegyensúlyozott, nyugalmát nehezen lehet megzavarni, jól alkalmazkodik, a feszültséget sokáig tűri.
melankolikus: alaposan elemez, harmóniára törekszik, meg akarja érteni a dolgok működését amit elkezd, azt igyekszik tökélyre vinni, komoly és rendszerezett
kolerikus: indulatai könnyen elragadják, kezdeményező, és fontos számára, hogy vezető lehessen, erős akaratú, céltudatos, könnyen konfrontálódik, versengő
szangvinikus: örök mókamester figyelemigényes, könnyen teremt kapcsolatot, habzsolja az életet, érzelmei könnyen magukkal ragadják, de nem tartósak, a végletek embere.

A szakkönyvek és internetoldalak számtalan tesztet kínálnak annak megállapítására, hogy csemeténk mely típus/típusok keveréke. Ezek sokszor hosszúak, nehezen értelmezhetőek, de szerencsére van egy sokkal egyszerűbb mód gyermekünk besorolására: a HÓGOLYÓTESZT.
Nagyon egyszerű a kivitelezése, megfogjuk 1-1,5 éves gyermekünket, jó melegen felöltöztetjük és kivisszük a hóba játszani. Azért a 1-1,5 éves kor a legideálisabb ,mert ilyenkor már elég határozottan ki tudja fejezni érzelmeit, viszont még nem túl erős a külvilág befolyása.
A hógolyózásra tett reakciókból már könnyen megállapíthatjuk gyermekünk személyiségét.

A flegmatikus nem fog mozdulni, hanem enyhén felhúzott szemöldökkel, hitetlen arckifejezéssel fogja bámulni hógolyózó szüleit, ha pedig egy eltalálja, higgadt nyugalommal letörli a ruhájáról.
A melankolikus ugyan kiveszi a részét a játékból, de ideje nagy részét a hógolyók tökéletes köralakra való gyúrása fogja kitölteni, majd hamar elmegy hóembert építeni, az mégiscsak értelmesebb dolog.
A kolerikus nem várja meg, hogy megdobják, mindenkit megelőz a dobásban, ha pedig valaki eltalálja, nem létező játékszabályok megszegésére hivatkozva kizárja a játékból.
A szangvinikus, bár még soha nem volt hógolyózni, már a hír hallatán, hogy kimehet, örömujjongásba tör ki. Hangosan kacag, amikor meglátja a havat és feszült érdeklődéssel figyeli a hógolyógyártás. Amikor viszont eltalálja egy, rögtön sírva fakad, és be akar menni.

No comments:

Post a Comment